Wisła Malinka to urokliwy zakątek – jedna z najbardziej rozległych dolin miasta otoczona pasmami górskimi. W tak pięknych okolicznościach przyrody w Hotelu Vestina w Wiśle działa restauracja, która uwodzi podniebienia naszych gości regionalnymi smakami.
Przyjeżdżając w góry, wiele osób chce zjeść „po tutejszemu” – i u nas to się zgadza, tylko w świeższej odsłonie. Restauracja Wisła Malinka w menu ma m.in. żur wiślański i rosół na 3 mięsach, są też konkretne dania główne, jak schab z kością, filet z pstrąga wiślańskiego czy młody kurczak w glazurze. Jeśli masz ochotę na coś bardziej „na luzie”, jest też kwadratowa pizza 25 × 25 cm na grubym cieście w stylu detroit (m.in. Margherita, Pepperoni, Vestina, Wisła). Na deser czekają m.in. pistacjowa panna cotta i knedle ze śliwkami.
Okazjonalnie czynna jest również Chata Grillowa tuż przy Hotelu – dobra opcja, gdy masz ochotę na proste, gorące dania z rusztu po powrocie ze spaceru albo stoku.
Wisła i jej regionalna kuchnia
Podstawą kuchni wiślańskiej są ziemniaki, choć nie zawsze tak było. Zanim warzywo to przywędrowało do Polski. Cieszyńscy górale żywili się m.in. produktami zbożowymi, kapustą, nasionami strączkowymi i owocami. Ziemniaki jednak zdominowały kuchnię góralską, o czym może świadczyć ta anegdota: „Cóżcie jedli na śniodani? Na dyć była kapusta ze ziymniokami, na obiod zaś mama uwarzyli ziymnioków z kapustóm, a na wieczór jedli my jedno i drugi wros.”
Górale równie często, co po ziemniaki, sięgali po zboża i kasze. Natomiast jako dodatek do dań z ziemniaków wykorzystywano często mleko i mleczne przetwory, jajka i tłuszcze.
Najczęściej przyrządzaną potrawą ze surowych startych ziemniaków były placki pieczone na blasze. Równie częstym przysmakiem były poleśniki, których głównym składnikiem, obok oczywiście ziemniaków, była kapusta oraz gęsta śmietana.
Dzięki rozwiniętej hodowli owiec na terenach beskidzkich, nie brakuje serów.
Odwiedzając Wisłę zauważysz, że często podawaną rybą w restauracjach jest pstrąg. W restauracji Hotelu Vestina podajemy go tradycyjnie smażonego na maśle z dodatkami.
Restauracja Wisła Malinka
Goście przyjeżdżający do naszego Hotelu mogą więc zasmakować regionalnych potraw. Nie może być inaczej! Jednak nasz szef kuchni proponuje również dania, które doceniane są za swoją wizualną kompozycję i wyjątkowy smak. Chcesz codziennie cieszyć się smakami naszej kuchni? Sprawdź nasz najpopularniejszy pakiet z noclegiem, śniadaniem i obiadokolacją.